Focus is een initiatief van Sarah Bergé en Koen Bosmans, respectievelijk antropologe en ingenieur. Als koppel hebben ze in 2007 een aantal maanden in Congo gewerkt met de NGO C.D.I. Bwamanda. Die ervaring heeft hen nooit meer losgelaten en dat resulteerde nadien in een vzw waarin ze allebei hun interesses en kunnen kwijt geraakten. Momenteel kan Focus rekenen op een enthousiaste vrijwilligerswerking en een ruime achterban die er mee voor zorgen dat dromen hier en daar worden gerealiseerd.

Focus is een vzw die lokale energie installaties opzet in de armste regio’s. We zoeken daartoe steeds een structurele samenwerking op met een lokale partner zodat de duurzaamheid en opvolging kan gegarandeerd worden. Focus combineert een sociaal-culturele expertise met technische knowhow.

De laatste 3 jaar betekent dat concreet dat we aan de slag zijn in Congo en daar gezondheidscentra voorzien van betrouwbare energie middels een zonneïnstallatie. Er is daar meer geen, dan wel elektriciteit en als er al is, dan is die vaak (soms wekenlang) onderbroken.

Dat wil zeggen:

√ geen licht tijdens operaties of bevallingen

√ geen koel gehouden vaccins

√ geen bloedtransfusies

√ geen elektrische apparatuur (sterilisatiemachines, couveuses, computers, …)

Door zonnepanelen te installeren hebben ze daar enigszins een basisinfrastructuur met het meest noodzakelijke comfort. Meer info en beelden zijn te vinden onder projecten. Focus is in 2014 gestart met een lokale onderhoudsploeg die maandelijks alle installaties bezoekt en indien nodig herstellingen doet. Daarnaast bezoekt Focus regelmatig de gerealiseerde projecten om zo de vinger op de pols te houden en bij te sturen waar nodig.

Wenst U meer informatie over onze projecten of wilt U deel uitmaken van ons team?

Neem contact op met onze vzw Focus